2018 – året som gick

Ännu ett år har susat förbi. Känns som att jag får anstränga mig för att komma ihåg vad som hänt under året. Bloggen, ja den har väl nästa somnat in. Gjorde om layouten, skrev några få oengagerade inlägg. Har blivit mer av en statisk hemsida med några få statusrapporter då och då. Det beror inte på tidsbrist eller stress eller så, utan på att jag egentligen inte har något att säga. Det är fem år sedan posttraumatiska stressen men tystnaden lever kvar, musiken är också borta. Eller i alla fall den musik jag tyckte om. Nu lyssnar jag bara på tai-chimusik eller stilla julsånger. De ger sinnesfrid.

Jag har blivit mer digital. Jag skriver direkt på dator och jag organiserar mig och för anteckningar i Asana.com. Gjort ett sista (?) försök med ljudböcker, men det är inget för mig. Att höra någon annan läsa upp en bok skapar en distans till innehållet som jag inte klarar. 

Hela året har jag arbetat heltid som redaktör på NE. Ett roligt och stimulerande arbete. Jag är redaktör och och ibland författare för olika digitala läromedel i för grund- och gymnasieskolan. Det är så skilda ämnen som naturvetenskap, kemi, biologi, teknik, geografi, matematik och svenska. Jag är även redaktör för de uppslagsdelar som handlar om filosofi och idé- och lärdomshistoria.

Ett år av utgivning

Två kapitelböcker, Ernst och Gudrun – Superhjältekalaset och Ernst och Gudrun – Dunder och brak, kom ut i september lagom till bokmässan i Göteborg.

Under våren kom sex digitala läromedel för grundskolan för NE. 

Ett år av skrivande

Förutom det som blivit utgivet har jag hela året skrivit och skrivit om Snodden och djungelräven. Jag försöker skriva den så långsamt som möjligt. Verkligen tänka igenom och arbeta fram processer. Det är egentligen det som intresserar mig mest med skrivandet, processen och hur berättelser ”fungerar” (eller inte fungerar). Manuset är fortfarande inte klart. Det kommer säkert ta fram till sommaren.

Jag och Tove Berggren har även börjat på Ernst och Gudrun 3. Även den kommer bli klar någon gång under våren.

Ett år av böcker, filmer och tv-serier

Jag har fortsatt läst mycket. Deckare, fantasy, seriealbum, kapitelböcker och bilderböcker. Mest minns jag årets största läsbesvikelse, 1793. Den hade potentialen att vara en väldigt bra bok, det finns en kraft och energi i språket, men sällan har en bok innehållit så amatörmässig berättarteknik och ändå höjts till skyarna överallt.

Jag läser gärna böcker om skrivande. Helst konkreta, så-här-gör-jag-böcker. Bäst gillade jag Anatomy of Story som innehåller många intressanta tankar om hur författaren ser på scener, karaktärer, miljö osv.

Filmerna har varit många. Tv-serierna fler. Störst intryck gjorde Maniac, Star Trek Discovery och Spiderman: Into the spider-verse.

Om Ask

Rikard Ask. Författare, låtskrivare, redaktör. Lektör ibland,skrivlärare ibland. Geolog. Vandrare. Samlare.
Det här inlägget postades i Skrivlogg. Bokmärk permalänken.