Att läsa och att skriva

Att läsa mycket är viktigt för att bli bättre på att skriva. Tror jag i alla fall. Jag vill inte gå så långt som Joyce Carol Oates som hävdar att man förblir en amatörförfattare om man inte läser mycket. Och ett tag kunde jag inte läsa utan att ha författarglasögonen på mig, studera och lägga märke till planteringar, sluga dialogknep, berättarbågar osv. Det tog bort nöjet med att läsa. Som tur är kan jag det nu. Ibland läser jag för läsandets skull, ibland läser jag för att studera strukturer, språk, rytm och annat i syfte att själv bli en bättre författare. Det är vad jag har bestämt i förväg. Just nu läser jag Joe Abercrombies The blade itself för att det är kul och så studerar jag Astrid Lindgrens Madicken och Robert E Howards Conan. Madicken för strukturer och rytm när jag skriver Ägg och Gud, kodnamn för kapitelbok för 6-9 åringar. Conan för strukturen och rytmen i actiontät fantasy.

IMG_0228.JPG

Om Ask

Rikard Ask. Författare, låtskrivare, redaktör. Lektör ibland,skrivlärare ibland. Geolog. Vandrare. Samlare.
Det här inlägget postades i Skrivlogg. Bokmärk permalänken.