Ett manus – ett pingisbord

Manuset till Snodden och Månkatten sönderklippt och uppdelat i scener.

Det som jag tycker är svårast med att skriva är inte förstamanuset. Det är enkelt, roligt och spännande. Nej, det svåra börjar när man ska försöka redigera och få det till en berättelse som hänger ihop. Jag har ännu inte kommit på något bra sätt att göra det på när det gäller längre texter som romaner och kapitelböcker. Jag har tidigare mest kört på känsla, ändrat det som kändes fel eller konstigt. Och det funkar säkert för många men inte för mig. Jag behöver något mer handgripligt. En process.

Då jag gillar att lära mig saker från böcker så läser jag gärna skrivböcker, men få svenska har med så mycket om hur man ”skriver om”. Men på den amerikanska skrivboksmarknaden kan man hitta allting. Alltså in med the Book Architecture Model av Stuart Horowitz. Metoden handlar inte om själva omskrivandet utan mer om hur man organiserar manuset, hittar scenerna som är viktiga, temat, övergångar. Att försöka förstå berättelsen. Metoden består av 22 steg. De flesta av dem är fysiska, vilket jag gillar. Man skriver ut och klipper sönder manuset i scener, man ritar måltavlor där man har temat i mitten, man ritar och färglägger texten.

Jag är på steg 13 med Snodden och Månkatten. Jag började i november, så det går långsamt här (vilket jag gillar). Vet inte än om metoden funkar för mig men hittills känns det bra. Har redan haft ett par stora aha-upplevelser. Har bland annat hittat temat, vad det egentligen handlar om. Och varför det är så mycket om lådor med.

Om Ask

Rikard Ask. Författare, låtskrivare, redaktör. Lektör ibland,skrivlärare ibland. Geolog. Vandrare. Samlare.
Det här inlägget postades i Skrivande, Snodden och Månkatten. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ett manus – ett pingisbord

  1. Agneta Martinsen skriver:

    Hej! Roligt att läsa vad du skriver! Ska bli färdig att beställa någon av dina böcker! Jag har inga barnbarn än men Micke har ju och då tänkte jag att en bok av dig hade varit kul att läsa för dem..Hoppas du har det bra, tänker ibland på dina fina föräldrar, det var så kul att hälsa på er i Höganäs..Synd bara att vi förlorade kontakten .. Men ibland blir det så..Därför extra roligt att se dig här och även kolla på Facebook vad du och syrran hittar på! Många hälsningar från din kusin Agneta!

  2. Ask skriver:

    Hej kusin! Det var samma för mig. De bästa dagarna på hela året var när släkten från Ängelholm kom och hälsade på. Jag har det bra. Och det är väldigt roligt att kontakt i alla fall på facebook och se vad alla hittar på. Varma hälsningar, Rikard

Kommentarer inaktiverade.