Nya bilderboksmanus

Fin skörd idag. Det här är bara efter eftermiddagens bilderboksmanuspass. Två helt nya manus påbörjade (Och just nu samt Lilla Trollets kalsonger) och så redigering och omskrivning av ett tredje manus, Janko, som skrevs för första gången för flera år sedan. Tycker egentligen att Janko inte är tillräckligt bra än men det blev lite bättre idag.

IMG_0306.JPG

Bilderboksmanus är både tacksamma och svåra att skriva tycker jag. Det är besvärande liten textmängd som behöver produceras, ju mindre desto bättre nästan. Det är begränsningar åt alla möjliga håll. Det är ett visst antal uppslag som berättelsen ska få plats på. Jag kör på ca 13 uppslag, alltså 26 sidor. Man bör tänka i både textrytm och bildrytm i hur text och bild kommer att falla på uppslagen. Textrytm är mycket lättare än bildrytm för mig. Bilderna är diffusa när jag skriver. De klarnar först när en illustratör tar sig an texten. Språket och berättelsen behöver anpassas efter både den som ska läsa och höra, alltså både för vuxenläsaren och barnhöraren.

I morse började jag äntligen skriva på en berättelse till en kapitelbok som jag gått och tänkt på ett tag. Det är ett samarbete ned Tove Berggren, berättelsen är del två i en bokserie (outgiven än så länge) och det är lite hemligt så där. Ägg och Gud, kan kanske kodnamnet vara. 1000 ord finns nu till den här roliga (tror jag) berättelsen. En sjö får världens längst namn och en näsflöjt spelar en viktig roll.

Om Ask

Rikard Ask. Författare, låtskrivare, redaktör. Lektör ibland,skrivlärare ibland. Geolog. Vandrare. Samlare.
Det här inlägget postades i Skrivlogg. Bokmärk permalänken.